Rallarstigen

RallarstigenRallarstigen, som går igenom utkanterna av Muddus/Muttos nationalpark är en 44 kilometer lång kulturstig med en speciell historia. Ända sedan 1700-talet var det här en viktig led, först för lokalbefolkningen, senare även för turister och rallare. Stigen börjar vid Vassaraträsk i Gällivare och slutar i Porjus. Längs leden syns härdar, barktäkter, bläckor (märken i träden) och andra spår som visar att folk har vandrat här långt före oss. När du vandrar leden passerar du också nybygget Stubbávallen.


Stigen återinvigdes 1994 och är upprustad med rastplatser och spänger över myrarna. Längs hela leden är det tillåtet att ha med sig hund, vilket annars är förbjudet i Muddus/Muttos nationalpark under barmarksperioden.


Att se längs vägen

Oarjemus Stubbá (Sörstubba). Från marken ser Oarjemus Stubbá inte ut att vara särskilt storslaget, men så snart du börjar stigningen uppför får du en fantastisk utsikt över landskapet runtomkring dig. En klar dag ser du ändå bort till Sarek. Turen är lätt och tar ca en halvtimme uppför.

Är någon information du vill lägga till eller något felaktig?

Kontakta gärna oss så fixar vi till det.

Epost: Info@friluftsinfo.se