Padjelantaleden

PadjelantaledenLängd drygt 160 km, ca 10 dagar.


Start: I söder börjar du vandra vid STF Kvikkjokks fjällstation.


Badjelánndaleden (Padjelantaleden) tar dig genom hela Padjelanta/Badjelánnda nationalpark, som på samiska betyder det höga landet. Leden går över vidsträckta fjäll och förbi vida fjällsjöar. I horisonten ligger högfjällen i Sarek

och västerut de snöklädda topparna i Sulidälbmá.

Under högsommaren i juli fylls vistena kring leden av människor från de tre samebyarna Sirges, Jåhkågaska tjiellde och Tuorpon. Leden passerar många platser som bär spår som går många tusen år tillbaka i tiden. Det här är ett område där människor har bott under lång tid och där renskötseln fortfarande är nationalparkens pulserande hjärta.


Badjelánndaleden är en lättvandrad led och den passar även för dem som inte är så fjällvana. Det finns inga svåra vad och stuglägrena ligger på relativt korta avstånd från varandra. Det finns totalt tretton stugläger längst leden. Några ägs av Svenska turistföreningen, STF. De stugläger som ligger inom världsarvet Laponia och i nationalparken drivs av samebyarnas förening Badjelánnda Laponia turism, BLT.


Under sommaren finns det stugvärdar i de flesta stugor. Du kan också köpa viss proviant. Stugorna har självhushåll. Det finns gasolspisar, kokkärl, porslin, täcken och kuddar, men ta med egna lakan eller sovsäck. Det går så klart också bra att tälta längs leden.Etapper:


Kvikkjokk - Staloluokta:


Kvikkjokk - Njunjes, 16 km

Njunjes - Tarrekaise, 6 km

Tarrekaise - Såmmarlappa, 13 km

Såmmarlappa - Tarraluoppal, 13 km

Tarraluoppal - Tuottar, 11 km

Tuottar - Staloluokta, 18 km


Staloluokta - Vaisaluokta


Staloluokta - Arasluokta, 12 km

Arasluokta - Låddejåkkå, 13 km

Låddejåkkå - Kutjaure, 19 km

Kutjaure - Vaisaluokta, 18 km


Alternativ väg:

Låddejåkkå - Kisuris, 23 km

Kisuris - Akka, 14 km


Är någon information du vill lägga till eller något felaktig?

Kontakta gärna oss så fixar vi till det.

Epost: Info@friluftsinfo.se