Kungsleden

Är någon information du vill lägga till eller något felaktig?

Kontakta gärna oss så fixar vi till det.

Epost: Info@friluftsinfo.se

KungsledenDen äldsta och mest kända vandringsleden är Kungsleden

Den sträcker sig från Abisko i norr och söderut fram till Hemavan i Västerbotten. Kungsleden är en väl upptrampad led med ett utbyggt system av stugor. Leden passar både nybörjare och mer erfarna vandrare.

Kungsleden drivs av Svenska Turistföreningen, STF

Söder om Kvikkjokk finns det dock inga fjällstugor inom Norrbottens län.


För mer information om Kungsleden och boenden gå in på Svenska Turistföreningen, STF

Tips på dagsturer-Ammarnäs-Hemavan:


Ammarnäs-Aigert, 8 km, 2-3 timmar

Den kortaste etappen, men med ganska kraftig stigning. Vandringen börjar vid bron över Vindelälven i Ammarnäs och efter ett tag viker leden upp genom björkskogen. På väg upp mot kalfjället får du vacker utsikt över Ammarnäs deltaland. Intill en sjö, strax ovanför trädgränsen, ligger STF Aigert. På andra sidan sjön ligger Ruovadatjjávrátje. Stugan är belägen vid foten av det för samerna heliga fjället Äijvisåive. Här finns också en bastu att mysa i efter turen. Den givna dagsturen härifrån går brant upp på StorAigert, den högsta toppen i närområdet, med utsikt över hela det vidsträckta Vindelfjällens naturreservat åt väster.


Aigert-Serve, 19 km, 5-7 timmar

Servestugan ligger på ungefär samma höjd som Aigertstugan, men landskapet är långt ifrån platt däremellan. Du passerar faktiskt Kungsledens högsta pass söder om Kebnekaisefjällen på sträckan. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en öppen raststuga med panoramautsikt över Norra Storfjället. STF Serve är synlig på långt håll och alldeles innan du kommer fram passerar du en bro över Servvejuhkka med sitt ståtliga vattenfall. Hed- och myrmarkerna i området gör att det finns ett artrikt fågelliv och intressant fauna kring stugan. Och i början av augusti kan du hitta Norrlands guld - hjortron här.


Serve-Tärnasjö, 14 km, 4-5 timmar

En kullig etapp som börjar i gles björkskog och sedan fortsätter upp på kalfjället. Passa på att vända dig om för att inte missa utsikten över Tjulträskets dalgång i öster. Längs vägen passerar du också myrmarker där det kan vara vått. Längs leden finns flera småsjöar och fiskevatten för sportfiske. Framme vid STF Tärnasjö kan du belöna dig med ett dopp. Här finns en bastu vid sjön där du kan värma dig om vattnet skulle vara kyligt. Ett tips är att köpa färsk fisk av Kåge som sommartid bor i stugan intill STF Tärnasjö.


Tärnasjö-Syter, 14 km, 4-5 timmar

En lättvandrad etapp som passerar Tärnasjöns unika övärld. Den södra delen av Tärnasjön är fylld av hundratals holmar och tillhör Vindelfjällens intressantaste formationer. Du korsar sjön på en serie spännande hängbroar. Efter en brant stigning genom björkskog når du så småningom Syterstugan som upp- fördes 1923. Tanken var att det skulle vara en utgångspunkt för toppturer mot Norra Sytertoppen, 1767 meter över havet.


Syter-Viterskalet, 12 km, 3-4 timmar

Etappen domineras av Syterskalet, en milslång korridor med grönskande dalbotten mellan gråsvarta stup. I den u-formade dalen betar ofta renhjordar och det är en mäktig upplevelse att vandra här igenom. I både den västra och östra mynningen finns raststugor med utsikt in i dalen. Den första stugan i Viterskalet uppfördes redan 1925, och nya STF Viterskalet byggdes 2001.


Viterskalet-Hemavan, 11 km, 3 timmar

Det finns två alternativa vägar när du närmar dig Hemavan, antingen korsar du Västra Syterbäcken och följer bäcken mot Blå Vägen eller så följer du Kungsledens östra sträckning. Längs turen finns gott om fjällbäckar att fylla vattenflaskan i, och det är fin utsikt mot de norska fjällen. På sydsluttningarna finns fina kantarellmarker om du besö- ker området på sensommaren. Målet, och Kungsledens sydliga entré, ligger precis vid Vindelfjällens Naturum Hemavan. Väljer du att gå i motsatt riktning kan du börja turen med att ta sommarlinbanan upp till toppen innan du börjar vandringen mot Viterskalet.


Andra etapper på Kungsleden:


Etapper mellan Abisko - Vakkotavare:


Abisko - Abiskojaure    14km  4-6 timmar

Abiskojaure - Alesjaure    21km 8-10 timmar, du kan ta en Båt över Alesjaure som kortar vandring med 4 km

Alesjaure - Tjäktja 13km 4-5 timmar

Tjäktja - Sälka 12km  3-5 timmar

Sälka - Singi 12km 3-5 timmar

Singi - Kaitumjaure 13km 4-5 timmar

Kaitumjaure - Teusajaure 9km 3-4 timmar

Teusajaure - Vakkotavare 15km 5-6 timmar Först 1km båt sedan 14km vandring


Etapp mellan Vakkotavare - Saltoluokta:


Här gör kungsleden ett litet uppehåll på 30km, det finns självklart möjlighet att vandra men dom flesta väljer att ta bussen till Kebnats som vandligt vis går 2 gånger per dag, förmiddag och eftermiddag.


För att söka bussresor gå in på Länstrafiken Norrbotten.


Därefter så måste man ta en båt mellan Kebnats-Saltoluokta på 2km, båten ska vara synkad med bussen och man behöver inte förboka.


För att kolla avgångar och priser gå in på Stf saltoluokta fjällstation.


Etapp mellan Saltoluokta - Kvikkjokk:


Saltoluokta - Sitojaure 20km 6-8 timmar

Sitojaure - Aktse 14km 3-4 timmar, Först 4km båt sedan 10km vandring.

Aktse - Pårtestugorna 24km 8-10 Först 4km båt sedan 20km vandring.

Pårtestugorna - Kvikkjokk 16km 5-7 timmar


Etapp mellan Kvikkjokk - Jäkkvik

Kvikkjokk - Tsielekjåhkå 15km 5-7 timmar Först 3km båt sedan 12km vandring.

Tsielekjåhkå - Piteälven 19km 7-9 timmar

Piteälven - Gásakláhko 19km 7-9 timmar

Gásakláhko - Vuonatjviken 13km 4-6 timmar

Vuonatjviken - Jäkkvik 23km 5-7 timmar Först 5km båt sedan 18km vandring.


Etapp mellan Jäkkvik - Ammarnäs

Jäkkvik - Pieljekaise 8km 3-4 timmar

Pieljekaise - Adolfström 14km 4-6 timmar

Adolfström - Sjnjultje 23km 8-10 timmar Båt över Iraft kortar vandring med 8km.

Sjnjultje - Rävfallet 25km 8-10 timmar

Rävfallet - Ammarnäs 21km 8-10 timmarBåttrafik på kungsleden:


Du som vandrar Kungsleden norr om Kvikkjokk behöver transportera dig med båt på fyra ställen – vid Aktse , Sitojaure, Saltoluokta och vid Teusajaure. På alla platser förutom Saltoluokta finns roddbåtar att tillgå, men det går också att beställa eller följa med på schemalagda turer.


För mer information om tider och bokning av båtar:

STF, Båtar i fjällen

Båttrafik i Kvikkjokk

Är någon information du vill lägga till eller något felaktig?

Kontakta gärna mig så fixar jag till det.

Epost: Info@friluftsinfo.se